Geschenkwoningen nader in beeld gebracht

Van de provincies Zuid-Holland en Zeeland heeft Dorp, Stad en Land de bijzondere opdracht gekregen om de geschenkwoningen die na de Watersnoodramp van 1953 zijn geschonken in kaart te brengen.

<h1>Geschenkwoningen nader in beeld gebracht</h1>

De Watersnoodramp van 1953 is één van de meest bepalende momenten in de geschiedenis van Zuidwest Nederland en Schouwen-Duiveland. Maar liefst 1836 mensen, waarvan 533 inwoners van Schouwen-Duiveland, kwamen door de Watersnoodramp om het leven. De door Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en Oostenrijk geschonken woningen boden veel gezinnen destijds een veilig onderkomen. De geschenkwoningen vormen dan ook een waardevol onderdeel van de Watersnood geschiedenis van Schouwen-Duiveland.

Het doel van het project is om alle geschenkwoningen in Zuid-Holland en Zeeland, in totaal circa 600 woningen verdeeld over 10 gemeenten, voor de Cultuurhistorische Atlas van de Provincies in beeld te brengen. Op Schouwen-Duiveland bevinden zich zo’n 300 woningen.

Dorp, Stad & Land, een adviesbureau op het gebied van erfgoed en ruimtelijke kwaliteit, voert deze inventarisatie in opdracht van de provincies Zuid-Holland en Zeeland uit. Naar verwachting is de inventarisatie in december van dit jaar afgerond. De geschenkwoningen die in beeld zijn gebracht, komen op de cultuurhistorische kaarten van beide provincies, voorzien van een foto en beknopte informatie over het pand en het ensemble.

Jacqueline van Burg, wethouder Erfgoed, laat weten deze inventarisatie van harte te ondersteunen.

“De geschenkwoningen zijn tastbare herinneringen aan de Watersnoodramp, een gebeurtenis die ontzettend veel littekens op ons eiland en haar inwoners heeft achterlaten. Door deze inventarisatie wordt een deel van deze geschiedenis ook voor onze toekomstige generaties nog duidelijker in beeld gebracht.”