Open Monumentendag zaterdag 12 september 2020

Zaterdag 12 september 2020 is het Open Monumentendag. Een dag waarop traditiegetrouw veel monumenten op Schouwen-Duiveland hun deuren voor het publiek openen.

<h1>Open Monumentendag zaterdag 12 september 2020</h1>

Door het coronavirus heeft de landelijke organisatie nagedacht over wat dit voor deze dag betekent en heeft besloten Open Monumentendag wel door te laten gaan.

Ook op Schouwen-Duiveland volgen we dit besluit en zullen we – uiteraard met inachtneming van alle maatregelen – de bijzondere monumenten van Schouwen-Duiveland op 12 september 2020 onder de aandacht brengen. Waar nodig en mogelijk wordt het programma aangepast zodat bezoekers en andere belangstellenden op alternatieve en vooral veilige manieren het erfgoed op Schouwen-Duiveland kunnen bewonderen.

Landelijk thema 2020: Leermonumenten

Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Maar onder leermonumenten denken wij vooral ook aan schoolgebouwen, plekken waar (oude) ambachten werden uitgevoerd, gilden (poortjes), zondagschool en andere leer-locaties/bezigheden.

Platte van Schouwen bijzonder aandachtsgebied

De laatste jaren is gekozen om een stad/dorp/gebied van het eiland speciale aandacht te geven. In voorgaande jaren waren dit Brouwershaven, Burgh-Haamstede, Duiveland, Zierikzee en nu is de beurt aan het Platte van Schouwen, een gebied dat midden op het eiland gelegen is. Evenals als voorgaande jaren zullen we dit gebied ook vooral met fiets- en wandelroutes extra onder de aandacht brengen.

Uitnodiging deelname

Mensen met een monument worden van harte uitgenodigd om deel te nemen en hun monument (geheel of gedeeltelijk) op zaterdag 12 september gratis voor het publiek open te stellen of op een andere wijze onder de aandacht te brengen. Voor meer informatie of het aanmelden van een monument kan men een mail sturen naar het Erfgoed Platform of bellen met 06-28513978.

Programma

Het programmaboekje geeft elk jaar een overzicht van alle opengestelde monumenten en activiteiten. Dit wordt eind augustus op diverse plaatsen ruim uitgedeeld en natuurlijk bij de opengestelde monumenten. Ook op de website van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland zullen alle open stellingen en de diverse activiteiten te zien zijn.