Mantelzorg is een compliment waard

Als mantelzorger zorgt u voor uw partner, een familielid of iemand uit uw naaste omgeving als die hulp nodig heeft. Of als jongere help je zieke vader of moeder of je gehandicapte broer of zus. Mantelzorg komt voor in alle mogelijke situaties.

<h1>Mantelzorg is een compliment waard</h1>

Hoe verschillend mantelzorgers ook zijn, ze hebben één ding met elkaar gemeen: mantelzorgers zorgen vaak al jarenlang en onbetaald voor iemand anders.

Een op de drie Nederlanders is mantelzorger. Veel mantelzorgers doen dat gewoon, want je naaste laat je nu eenmaal niet in de kou staan. Maar tegelijkertijd kan mantelzorg ook erg zwaar zijn. Zeker als iemand mantelzorg moeten combineren met werk en (eigen) gezin.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen soms ook zelf wel wat ondersteuning gebruiken. Via de 3-minutencheck kunt u zelf bepalen of u te zwaar belast bent.

Het Steunpunt Mantelzorg (SMWO) biedt informatie en advies om uw taak als mantelzorger te verlichten. Kijk hier voor meer informatie of bel naar (0111) 453 444.

Daarnaast is er de mogelijkheid van het Ondersteuningsfonds Mantelzorg van de gemeente. Dit fonds biedt een tegemoetkoming van niet-alledaagse oplossingen voor ondersteuning, die niet via de Wmo mogelijk zijn.

Waardering mantelzorgers

Mantelzorgers verdienen waardering voor het vele werk dat zij jaar in jaar uit doen. De gemeente uit die waardering met het jaarlijkse mantelzorgcompliment. Dit is een bedrag van € 75. U kunt het mantelzorgcompliment van 8 november tot en met 10 december 2019 hier aanvragen.

Lukt het niet om dit via de computer aan te vragen? Bel dan naar (0111) 452 000 voor hulp. De aanvragen worden in volgorde van ontvangst behandeld.