Eikenprocessierups: wat moet u weten?

U hebt er vast al iets over gelezen of gehoord: de eikenprocessierups. Op veel eikenbomen in bijna heel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.

<h1>Eikenprocessierups: wat moet u weten?</h1>

De rupsen gaan ‘s nachts in groepen - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Wat kunt u doen?

Ook op Schouwen-Duiveland is de eikenprocessierups op verschillende plekken gesignaleerd. Op plekken waar veel mensen zijn en waar de kans op overlast het grootst is, proberen we de nesten zo snel mogelijk weg te halen. Deze plekken met een hoog risico zijn bijvoorbeeld bij scholen, speelplekken en drukke voet- en fietspaden.

Hebt u in uw eigen tuin een boom met de eikenprocessierups aangetroffen? In dit geval kunt u contact opnemen met een erkende plaagdierbestrijder.

Hebt u een plek met de eikenprocessierups in de openbare ruimte binnen de bebouwde kom aangetroffen? Dan vragen wij u dit te melden bij onze Servicelijn. Dat kan via onze website, door een WhatsApp bericht te sturen naar 06 10 11 51 63 of te bellen naar (0111) 452 111.  

We raden u vooral aan om uit de buurt van een nest met de eikenprocessierups te blijven.