Wethouder Cees van den Bos: 'Geef statushouders kans op nieuwe start'

In een open brief in Wereldregio roept wethouder Cees van den Bos werkgevers op Schouwen-Duiveland op om statushouders de kans te geven om hier een nieuwe start te maken. Dit kan door hen een betaalde of onbetaalde werktaalstageplek of werkplek in hun bedrijf aan te bieden.

Wethouder Cees van den Bos: 'Geef statushouders kans op nieuwe start'

Mogelijkheden werkgevers

Het is belangrijk dat vluchtelingen met een tijdelijke status (vijf jaar) zo snel mogelijk Nederlands leren en aan de slag kunnen. Werkgevers kunnen daarbij een handje helpen door:

• het aanbieden van een (onbetaalde) werktaalstageplek. Hierdoor doet iemand ervaring op met de Nederlandse manier van werken. Maar ook kan hij of zij zien of zijn of haar opleiding en werkervaring aansluiten op de arbeidsmarkt hier. Bovendien leert hij of zij via deze werktaalstage sneller Nederlands.
  • het aanbieden van een (onbetaalde) werkplek, zodat hij of zij werkervaring opdoet en zijn of haar kennis en vaardigheden kan opfrissen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ICT- en zorgsector, maar ook voor andere sectoren.
  • statushouders bij reguliere vacatures een kans te bieden.
  • mee te denken over zaken als kansrijke beroepsrichtingen en sectoren waarbinnen een tekort aan arbeidskrachten is of dreigt.
  • het aandragen van ideeën om deze groep vluchtelingen hier een kans op participatie te geven.

Geen tewerkstellingsvergunning

Voor statushouders is géén tewerkstellingsvergunning nodig, omdat deze groep in het bezit is van een verblijfspas met de vermelding ‘arbeid vrij toegestaan en tewerkstellingsvergunning’ niet nodig.

Rol gemeente

De gemeente kan helpen bij het vinden van een geschikte kandidaat door het maken van een voorselectie op basis van wensen en mogelijkheden van de werkgever. Voor vragen en/of opmerkingen kunnen werkgevers contact opnemen met Daphne Pluymaeckers, telefoonnummer (0111) 452 276 of André Pleijsant, telefoonnummer (0111) 452 193.